Skärgårdscoachen

Skärgårdscoachen

Innehåll

Bloggen handlar om mental stimulans, coachning, kommunikation, psykologi inom idrott, privat och inom yrkeslivet. Självklart tycker jag att det är jättestimulerande om det finns intresserade läsare som kan passa mig lite kommentarer och synpunkter.

Lär Dig hantera de åskväder som dyker upp i din hjärna på grund av någon annan...

AllmäntPosted by Dan Sturk 2016-12-07 16:14:38

Att vi inte gillar eller är omtyckta av alla är nog något var och en kan känna igen sig i även om det är svårt att erkänna. Det finns garanterat en och annan person som man känner sig mer eller mindre komfortabel med, besvärad av eller rent av ogillar att ha omkring sig.

Vad är det då som styr dessa känslor som ligger så enormt djupt inom oss?

Ofta är det första sekunderna som är avgörande för vad vi tycker om en person vilket också ofta tenderar att vara under lång tid framåt. Vi skaffar oss oftast en uppfattning utifrån våra inneboende vanor och klassificerar människan vi möter baserat på personens utseende, beteenden och söker likheter med andra personer vi erfarit under livet för att sortera in dem i våra välkända ”fack”. Varför då kan man undra? För att det är enkelt såklart! Vi behöver inte anstränga oss och tar den enklaste vägen (som vanligt…). Hjärnans naturliga sätt att agera och automatisera det som automatiseras kan för att spara energi.

Det spännande är att vi när vi kategoriserat en människa i ”rätt” fack och vad vi direkt tycker om denne, har vi väldigt svårt att ändra vår uppfattning. Är det så att vi i det inledande skedet valt att gilla en människa, sett potential, möjligheter eller blivit övertygade om specifika kunskaper och färdigheter så kan det rota sig så fantastiskt hårt hos oss att det är ytterst svårt att se någonting annat. Vi söker endast efter saker som bekräftar det vi tycker. Likaså det omvända. Har det börjat snett och vi valt att se det negativa är det väldigt långt till att uppskatta eller se någonting positivt i den personen. Dessa automatiska ageranden säger vi oss ofta att vi står över, ”Vi ser personen för vad den är och har inga förutfattade meningar…Vi ger alla en ny chans… Vi dömer ingen… o.s.v.” Känns det igen? Kanske inte…?

Om det kommer så kommer det STORA FALLET (!) när jag av någon anledning blivit varse om bristerna eller genomskådat den person som jag över tid högaktat eller inser att jag kategoriserat i ”fel” fack. Här kan det då vända sig ordentligt och den känslostorm som rusar igenom kroppen leder ofta till ett skarpt ogillande eller i vissa fall till och med förakt mot personen i fråga. Här tror jag det beror på att vi i denna nya situation lägger en stor besvikelse över att ha gjort en felaktig bedömning på personen i fråga, för att skydda oss själva mot en inre besvikelse. Man uppfattar sig kanske själv som manipulerad och lurad och väljer bort sin egen del i valet. Återigen för att det är enklast att inte behöva ifrågasätta sig själv och sina känslomässiga val. Att ha fel är dessutom något vår hjärna upplever mycket obehagligt och otillfredsställande.

Hur hanterar vi då människor vi inte gillar? Det finns ju gott om citat och ordstäv som säger att ”Vi inte ska låta andra ta plats i vår hjärna utan att ta betalt för platsen..” o.s.v., men är det verkligen så enkelt? Jag har själv många gånger påtalat att vi är endast en tanke bort ifrån att släppa ett obehag eller någonting negativt, men faktum är att vissa saker borrar sig fast och är så enormt svårt att släppa tanken på, speciellt om det negativa gör sig påmint som en sten i skon. Svårt att bortse från eller förneka att den finns där… Det jag har att förhålla mig till är att avlägsna problemet med stenen eller köpa att den finns där och leva med problemet varje steg jag går. Då det gäller människor i närheten kan det många gånger vara svårt att avlägsna dem och valet blir då enklast att fortsätta låta ”stenen” gnaga och nöta. Tråkigt men ofta en sanning när smärtan efter ett tag renderar i ett sår som riskerar att bli mer och mer infekterat. Oavsett vad du gör förutom att ta av skon och tömma ut stenen så kommer den att finnas där och skapa smärta, irritation och obehag.

Du blir kanske över tid lättare och lättare irriterad över vad personen säger, gör eller står för. Skaver det tillräckligt länge krävs det väldigt lite för att gnistan ska tändas och konflikter samt motsättningar blossar upp. Det kan till och med gå så långt att det påverkar omgivningen negativt och spänningar uppstår.

Några råd för att underlätta och ignorera smärtan:

  • Gnäll inte eller snacka inte illa om den du inte gillar. Detta bygger bara ännu mer irritation och ilska hos dig själv och skapar negativa känslor hos omgivningen.
  • Hitta en vän eller kollega som du kan öppna dig för och bolla kreativa lösningar med runt problemet (utan gnäll).
  • Dra upp mungiporna till ett leende och utmana dig själv att inte bli irriterad. Du viner varje gång detta realiseras.
  • Lär dig att känna när irritationen är på väg och fokusera då på din egen andning, låt det gå några sekunder innan du responderar, reagerar eller låter grottmänniskan inom dig bestämma vad du ska göra.
  • Acceptera att du aldrig kommer att kunna förändra den andra personens beteenden tillräckligt mycket så att du i ditt sinne kommer tycka bättre om personen ifråga.

Att inte gilla en annan människa skapar starka interna konflikter då det tillhör våra grundläggande värderingar att ha goda relationer till människor runt omkring oss för att stammen skall fungera.

Som sista tips för att överkomma smärtan av ”stenen” även då den inte fysiskt avlägsnats rekommenderar jag följande övning vilket är användbart i många situationer:

I din tanke, utrusta den/de du ogillar med en stor och tokig näsa, jättestora skor, fjantiga kläder, och tillsätt lite ”löjlig” musik och se då personen dansa/sprattla runt i otakt. Placera sedan personen så långt bort att du kan rymma den mellan din tumme och pekfinger. Pressa sedan ihop personen och snärta iväg den så långt du kan och känn hur du skrattar och gläds inom dig. Upprepa denna procedur 20 – 30 gånger tills du känner att glädjen och leendet infinner sig med automatik varje gång du tänker på personen och ser hur denne rullar iväg långt bort. Varje gång du sedan känner att du är på väg att explodera eller att ilska, irritation eller liknande dyker upp över personen ska du tvinga dig själv att tänka på proceduren från början till slut. Effekten och känslan kan komma att bli magisk när du upplever resultatet.

Kom ihåg att det endast är i ditt huvud som den negativa uppfattningen finns om någon annan. Andra människor uppfattar antagligen inte personen på samma sätt som du, så vill du ha en förändring är det du som måste göra en förändring inom dig själv.

  • Comments(0)

Fill in only if you are not real





The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.